۲۱ فروردین ۱۳۹۵

ترس در دولت و ارتش عراق در برابر شبه‌نظامیان شیعه - ترجمه گزارش ویژه‌ی خبرگزاری آسوشیتدپرس

 
ترس در دولت و ارتش عراق در برابر شبه‌نظامیان شیعه - ترجمه گزارش ویژه‌ی خبرگزاری آسوشیتدپرس


ترجمه گزارش ویژه‌ی خبرگزاری آسوشیتدپرس از قدرت‌گیری شبه‌نظامیان شیعه‌ی تحت‌حمایت ایران در عراق: 
ترس در دولت و ارتش عراق در برابر شبه‌نظامیان شیعه
برخورد شدیدی میان دونیروی عراقی که ظاهراً باید با یکدیگر هم‌جهت باشند رخ داده است . اول پلیس‌های سراسر مسلح به سرپرستی وزارت کشور به مقر شبه‌نظامیان شیعه در جنوب بغداد حمله کردند و علی رضا، سرپرست آن‌جا را که متهم به حمله‌های سازمان یافته به مساجد سنی بود، بازداشت و سپس وی را سوار زره‌پوش کردند. 
بعد نیروهای کمکی شبه‌نظامیان از راه رسیدند، مرکز پلیس را محاصره کردند و استردادِ رضا را تقاضا کردند. همه اسلحه‌ها آماده شلیک بودند که وزیر [داخله] محمد الغبان،بالاترین مقام نیروی پلیس عراق با ترس از درون زره‌پوش با بغداد تماس گرفت و در نهایت زندانی‌ش را تحویل داد و دست خالی و سرشکسته منطقه را ترک کرد.
برخوردی که در اواسط ژانویه انجام شد و شش سرپرست مختلف دولتی و یا شبه نظامی آن را برای آسوشیتدپرس شرح دادند، مثال بارزی از قدرتی است که شبه نظامیان شیعه در عراق به دست آورده‌اند و بی‌پروا از آن استفاده می‌کنند. این شبه‌نظامیان که بسیاری از آن‌ها مورد حمایت ایران هستند در سال ۲۰۱۴ بسیج شدند تا با سنی‌های افراطی داعش مبارزه کنند. اما حالا بعد از جنگ هیچ نشانی از این که تمایل به عقب‌نشینی داشته باشند وجود ندارد. این دیدگاه نه تنها باعث نگرانی اقلیت سنی عراق بلکه فرماندهان ارتش و دولت شیعه هم شده‌است و از این می‌هراسند که شبه‌نظامیان مانند سپاه پاسداران در ایران و نیروهای حزب‌الله در لبنان صاحب قدرت شوند. 
دو افسر عالی‌رتبه ارتش هشدار دادند که در نهایت ارتش با این شبه‌نظامیان که به طور کلی «حشد» به معنی «بسیج» نامیده می‌شوند خواهد جنگید. به گفته علی عمران، فرمانده هنگ پنجم پیاده نظام و افسر کهنه‌کارِ نبردهای متعدد بر علیه داعش «حالا آن‌ها (شبه‌نظامیان) در دولت هم نفوذ کرده‌اند و در امور سیاسی دخالت می‌کنند. به افرادشان گفتم که روزی من و افرادم با آن‌ها خواهیم جنگید.»
بر اساس برآورد های دولتی و خود حشد، بیشتر از ۵۰ گروه شبه‌نظامی در عراقی چیزی حدود ۶۰ تا ۱۴۰ هزار نیرو دارند. پشتبانی تانک و اسلحه دارند، نیروی اطلاعاتی خودشان، اتاق فرماندهی و دادگاه خودشان را هم دارند. گروه‌های بزرگ‌تر مثل عصائب أهل الحق، کتائب حزب‌الله عراق، بدر و جیش المهدی از خیلی قبل‌تر از سال ۲۰۰۳ بعد از سرنگونی صدام حسین وجود داشته‌اند. مرتبط با حزب‌های سیاسی هستند و به طور موثری شاخه‌های نظامی برای سیاست‌مداران تشکیل می‌دهند. اما پس از حضور داعش در تابستان ۲۰۱۴ در یک سوم عراق، اهمیت شبه‌نظامیان ناگهان افزایش پیدا کرد و آیت‌الله سیستانی، مهم‌ترین مرجع شیعیان عراق برای هر مردی که که توانایی جنگیدن داشت اعلام جهاد بر علیه داعش داد و ده‌ها هزار نفر خودشان را معرفی کردند.
بنا بر یافته‌های اسوشیتد پرس در مصاحبه با ۱۵ نفر از مسئولین دولتی، ژنرال‌های ارتش و رهبران شبه‌نظامی و همچنین سفر به مناطق عمدتا سنی نشینِ تکریت و سامرا که اکنون تحت تسلط شبه‌نظامیان شیعه است، همین شبه‌نظامیان حالا می‌خواهند نیروهای نظامی اصلی و مستقل باشند و در برابر فشاری که می‌خواهند آن‌ها منحل و جزئی از نیروهای ارتش و یا پلیس کند مقاومت می‌کنند. نیروهای شبه‌نظامی با تأکید بر ۵ هزار کشته و ۱۶ هزار نفر زخمی که در نبرد با نیروهای داعش بر آن‌ها تحمیل کرده‌اند ادعای جایگاه ویژه‌‌ایی دارند. 
به گفته حامد الجزایری، رهبر گروهانِ سید خراسانی «آن‌ها که بیشتر ایثار کرده‌اند مستحق پاداش بیشتری هستند. آن چیزی که با خون نوشته‌شده را نمی‌شود پاک کرد. این دیگر نوشته‌ی روی کاغذ نیست.» در هنگام ادای این جملات، الجزایری عمامه سیاهِ روحانیون به سر داشت و لباس ارتشی نظامی پوشیده بود. دیوار دفتر کارش پوشیده از عکس‌های رهبران انقلاب اسلامی، آیت‌الله خمینی و آیت‌الله علی خامنه‌ای بود. بغیر از آن عکس الجزایری در کنار قاسم سلیمانی هم دیده می‌شد: چهره پر قدرت سپاه پاسداران ایران که به شکل‌گیری و سازماندهی شبه‌نظامیان عراق دربرابر داعش کمک کرده ‌است. الجزایری می‌گوید« ما می‌خواهیم که در کنار ارتش و پلیس، قدرت سوم در عراق باشیم. چرا حشد مثل سپاه پاسداران در ایران نباشد؟»
مدل سپاه پاسداران که اغلب مورد توجه رهبران شبه‌نظامیان است تغییر شدیدی در ساختارِ نظامی عراق خواهد بود. سپاه در ایران نیرویی از نورچشمی‌هاست که مستقل و حتی بهتر از ارتش تجهیز شده‌اند و هدف ‌آن‌ها «محافظت» از ساختار قدرتی شیعه است. سپاه دولت موثری در داخل دولت است که قدرتی هم‌پای رهبر ایران دارد.سنی‌ها از چنین نیروی شبه نظامی که در تلاش برای به قدرت رسیدن شیعیان است، در هراسند. آنها همین اکنون هم نیروهای شبه‌نظامی را متهم به آزار و اذیت کرده‌اند. صدها پرچم قرمز و سبز از تصاویر امامان شیعه را در سرتاسر منطقه سنی نشینِ تحت کنترل شبه‌نظامیان در شمال و شرق بغداد پخش شده‌است تا حساسیت‌های واضح فرقه‌ای سنی‌هاتحریک شود. 
شبه نظامیان خودشان را «مقدس» یا «افتخار آفرین» خطاب می‌کنند و اغلب از نبردهایشان به جای جنگ در راه عراق، به عنوان جنگ در راه شیعه یاد می‌کنند و تا قبل از اینکه دولت این‌ کار را ممنوع اعلام کند، به اکثر نبردهایشان عناوین و اسامی شیعی می‌دادند.
محمد الضغیر یکی از افراد شبه‌نظامی در شهر مرکزی سامرا در همین راستا می‌گوید: «من به خاطر امام عضو حشد شدم نه برای دولت». در ابتداموسسه‌ی‌ دولتی بسیج مردمی عراق برای نظارت بر این مبارزان شکل گرفت ولی آن‌‌هابه تدریج بدل به اهرمی برای نیروی سیاسی شبه‌نظامیان در سیستم قدرت شد. دولت حالا به شبه‌نظامیان کمک مالی می‌کند اما عده‌ای از‌ آن‌ها به نگرانی‌های امنیتی‌شان اشاره می‌کنند و حتی از افشای نام جنگجویانشان هم خودداری می‌کنند. 
احمد الاسدی، وکیل و سخن‌گوی بسیج مردمی به این افتخار می‌کند که «مردم بیشتر از دولت از ما می‌ترسند و به ما اعتماد دارند. از ما می‌ترسند چون ما عمل می‌کنیم و فقط حرف نمی‌زنیم.»
مشاوران سپاه پاسداران و حزب‌الله لبنان در جنگ علیه داعش به شبه‌نظامیان عراق کمک کرده‌اند.
 تابلوهای بزرگ در سراسر شهر بغداد «شهادت» رزمنده‌ها را در در کنار تصاویر خمینی و خامنه‌ای از ایران و رهبر حزب‌الله لبنان، سید حسن نصرالله نشان می‌دهند. شبکه‌های تلوزیونی آن‌ها و روزنامه‌ها هم دولت را به فساد متهم می‌کنند و شبه‌نظامیان را تنها مدافع واقعی عراقی‌ها معرفی می‌کنند. 
در زادگاه صدام حسین، تکریت در شمال بغداد ابعاد شهرت آن‌ها همه جا ظاهر است: مقر فعالیتِ جاسم الحسینی، مقام عالی رتبه شبه نظامیان در یکی از کاخ‌های اشرافی سابق صدام حسی در کنار رودخانه دجله است. الحسینی در ژاکِت ارتشی قهوه‌ای رنگی ، مرتبا سیگار می‌کشد و و به دلیل جراحت پایش که در یکی از نبردهایش با داعش در سال پیش اتفاق افتاده ‌است، با عصا راه می‌رود. او به طور پیوسته از مشکلاتِ دولت می‌گوید واز این که شبه‌نظامیان نمی‌توانند با نیروهای امنیتی آن‌ها ترکیب شوند. به گفته او «ترکیب ما با نیروهای امنیتی ایده مناسبی برای کمک به ساخت کشور ما نیست.»
حالا شبه‌نظامیان درخواست کرده‌اند تا در نبرد بلندمدت برای بازپس‌گیری شهر عمدتا سنی نشینِ موصل، دومین شهر بزرگ عراق و مرکز عمده فعالیت داعش در عراق شرکت کنند اما گروه‌های سنی و ارتش با آن مخالفند. هادی العامری سیاست‌مدارِ عالی‌رتبه شیعه و رهبر گروه بدرِ مورد پشتیبانی ایران، گفت «حشد در هر حال در نبرد رهایی موصل شرکت می‌کند. هیچ‌کس نمی‌تواند جلوی ورود ما به موصل را بگیرد.»
سنی‌ها می‌گویند که همن حالا هم در سامرا آنچه می‌ترسند بعد از ورود شبه‌نظامیان به موصل اتفاق بیفتد، به سرشان می‌آید. شهر عمدتا سنی نشین است ولی محل آرام‌گاه یکی از امامان مقدس شیعیان نیز هست که ۱۰ سال پیش توسط القاعده منفجر شده بود. از ۲۰۱۴ شبه‌نظامیان شیعی با موفقیت از دست‌یابی داعش به سامرا جلوگیری کرده اند و از آن زمان همچنان کنترل شهر را در دست دارند. 
مراجع عالی‌رتبه محلی و دولتی اعتراضات بلندی کرده‌اند و شبه‌نظامیان را به کشتن سنی‌ها، تسخیرِ مدرسه‌ها و اجبار آن‌ها برای فروش املاک مرغوب‌شان در نزدیکی حرم متهم کرده‌اند. صدای انفجار در دور دست شنیده می‌شود و مظهر فليح رئیس شورای شهر می‌گوید که ۶۵۰ سنی ناپدید شده‌اند که باور داریم که توسط شبه‌نظامیان ربوده و کشته شده‌اند. برادر او هم در میان کسانی است که سال‌پیشناپدید شدند و اجسادشان اندکی بعد پیدا شد به گفته مظهر «شهر سرکوب شده‌است.»
رهبران شبه‌نظامیان اصرار می‌کنند که هر خشونتی یک اتفاق خودسرانه است. سخن‌گوی بسیج الاسدی می‌گوید «ما فرشته نیستیم.کاملا طبیعی است که ما هم اشتباه بکنیم.»
عده‌ای از آدم‌های دولتی و ارتشی دیگر به شبه‌نظامیان به چشم خطری برای کل کشور نگاه می‌کنند. حیدر العبادی، نخست وزیر شیعه‌ی عراق اخیراً به نشانه هشدار درباره استقلال شبه‌نظامیان ادعا کرده است که بودجه دولتی برای حشد به درستی مورد استفاده قرار نمی‌گیرد. یکی از نزدیکان نخست وزیر گفت که او به ابومهدی المهندس اشاره دارد .وی مهمترین چهره حشد است که به دلیل بمب‌گذاری در سفارت‌های آمریکا و فرانسه در کویت در ۱۹۸۳ از طرف آمریکا تحت تعقیب است. 
شبه‌نظامیان با ارتش هم درگیرند.
شبه‌نظامیان با ارتش هم درگیرند. ماه گذشته شبه‌نظامیان از دستور تخلیه ساختمانی در مرکز نظامی شمال بغداد سرپیچی کردند. ارتش نیروهایش را فرستاد تا آنجا را باز پس بگیرد اما متوجه شدند که شبه‌نظامیان آماده جنگ هستند. تک‌تیراندازها بالای ساختمان مستقر بودند و دورتا دور ساختمان را در سنگرهای کیسه شنی محاصره کرده بودند. در نهایت این غائله با پیدا کردن ساختمان دیگری برای شبه‌نظامیان خاتمه یافت.
نیروهای ارتش بعد از درگیری‌های سال۲۰۱۴ به آهستگی در حال بازسازی هستند. ژنرال عبدالوهاب السادی، سرپرست نیروهای ضدترور ارتش گفت که شبه‌نظامیان نمی‌خواهند ارتش دوباره قدرت بگیرد چراکه « اگر نتوانند به چیزی که می‌خواهند برسند، ممکن است بخواهند جای ارتش را بگیرند.» 
منبع: 
http://goo.gl/Mc6hTw

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر